“Concepte contemporane si noi evolutii in terapia parodontala estetico-plastica” - curs sustinut de Prof. Dr. Anton Sculean

22 februarie 2013   14:00   Indent

Curs organizat de Quintessence International Romania – Dental Education Division in colaboarare cu clinica dentara Indent
22-23 Februarie 2013


Concepte inovative de tratament pentru obtinerea unor rezultate estetice optime si acoperirea previzibila a recesiunilor gingivale unice si multiple.

Acest curs se adreseaza in general medicilor stomatologi si parodontologi care intentioneaza sa afle mai multe despre utilizarea procedurilor estetice si plastice in parodontologie cu scopul de a creste gradul de predictibilitate pentru obtinerea de rezultate optime in zona estetica.

In partea teoretica a cursului este prezentata o imagine de ansamblu asupra procedurilor chirurgicale de prelungire a coroanei clinice din zona estetica si diferite materiale folosite pentru acoperirea recesiunilor gingivale unice si multiple adiacente.

 • De asemeni vor fi prezentate atat o filosofie de tratament complex a factorilor de risc chirurgical care trebuiesc avuti in vedere pentru optimizariea rezultatelor, cat si limitele acestor tratamente.
 • Abordarea diferitelor tratamente va fi sustinuta de prezentari de caz si dovezi stiintifice.

Dovezile disponibile in literatura de specialitate sugereaza ca diferitele tipuri de lambouri repozitionate coronal sau Tehnica Modificata de Tunelizare prin Repozitionare Coronala (Modified Coronally Advanced Tunnel MCAT) combinate cu grefe de tesut conjunctiv (connective tissue graft CTG), derivati ai matricii de smalt sau ambele pot duce intr-adevar la o acoperire previzibila a recesiunilor Miller de clasa I, II si III, in timp ce acoperirea recesiunilor clasa IV Miller sau reconstructia papilei nu sunt considerate tehnici previzibile.

Cu toate acestea, utilizarea de grefe a tesutului conjunctiv este insotita de o crestere a morbiditatii pacientului si a duratei interventiei chirurgicale, iar pe de alta parte in multe cazuri, recoltarea unor cantitati suficiente de tesut conjunctiv este limitată din considerente anatomice evidente.

In scopul de a minimiza aceste inconveniente, utilizarea materialelor alternative grefelor de tesut conjunctiv, cum ar fi allograft-urile umane sau materiale pe baza de colagen sunt de interes clinic pertinent.

 • Tehnicile chirurgicale prezentate vor fi exemplificate prin inregistrari video, cat si prin demonstratii live pe pacient.
 • Participantii vor avea posibilitatea de a exersa MCAT pe maxilar de porc, folosind instrumente de microchirurgie pentru tunelizare.


Prima zi - 22 Februarie 2013 – Modul teoretic

Modulul teoretic al cursului s-a desfasurat la Hotel Radisson Blu Bucuresti (sala Alcyone), intre orele 14.00-18.00 (16.00-16.30 Pauza de cafea)

 Programul cursului:

 • 14:00 – 18:00 Seminar
 • La finalul cursului – Eveniment Editorial - lansarea cartii “Terapia Parodontala Regenerativa”, autor Prof. Dr. Anton Sculean


Ziua a doua - 23 Februarie 2013 – hands-on

Modulul practic al cursului s-a desfasurat la sediul Quintessence Romania din Bucuresti, Soseaua Nordului nr. 62, parter, sector 1 (zona rezidentiala a Parcului Herastrau), intre orele 09.00-18.00 (11.00-11.30 Pauza de cafea /13.30–15.00 Pauza de pranz & cafea)

Programul cursului:

 • 09:00 - 11:00 Operatie live nr.1 si discutii de caz
 • 11:30 - 13:30 Operatie live nr.2 si discutii de caz
 • 15:00 - 17:30 Exercitii hands-on:
  • Tehnica MCAT, pentru tratamentul mai multor recesiuni gingivale adiacente folosind grefa de tesut conjunctiv si proteinele matricii smaltului sau matrice de colagen.
  • Tehnica recoltarii grefei de tesut conjunctiv
  • Tehnici de sutura pentru inchiderea site-ul donator palatal.
 • 17:30 - 18:00 Discutii si inchiderea cursului.

Prof. Dr. Anton Sculean

 • Din decembrie 2008, Dr. Anton Sculean este Profesor Universitar si Presedintele Departamentului de Parodontologie al Universitatii de Medicina Dentara din Berna, Elvetia.
 • In 1990 a fost acceptat la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria si si-a continuat pregatirea postuniversitara la Universitatea din Munster, Germania si la Royal Dental College Aarhus, Danemarca.
 • Titlul de Doctor in Stiinte Medicale (PhD) i-a fost acordat de la Universitatea din Saarland, Homburg, Germania.
 • Din 2004 pana in 2008 a fost Sef al Departamentului de Parodontologie si Directorul Programului de studii postuniversitare programului EFP acreditat la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda.
 • Este beneficiarul multor premii de cercetare, cum ar fi Premiul Anthony Rizzo al Grupului de Cercetare in Parodontologie din cadrul Asociatiei Internationale de Cercetare Dentara (IADR) si Premiul IADR / Straumann in Medicina Regenerativa Parodontala.
 • Titlul “Doctor Honoris Causa” (Dr. H.C.) i-a fost acordat de catre Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria si Universitatea Victor Babes din Timisoara, Romania.
 • In perioada 2009-2010 a fost presedinte al Grupului de Cercetare in Parodontologie al IADR , iar in prezent este presedintele Societatii de Parodontologie Elvetiene.
 • Este autorul a mai mult de 160 de publicatii in reviste recenzate.
 • Face parte din consiliului editorial a mai mult de 10 jurnale de medicina dentara, cum ar fi, Journal of Clinical Parodontology, Cercetarea in implanturi clinice orale, Jurnalulul de Cercetare Parodontala si Investigatii Clinice Orale, si este Editor Asociat al revistei Quintessence International.
 • A scris, de asemenea, un total de 12 capitole în manuale de parodontologie si a sustinut mai mult de 300 de prelegeri in cadrul unor congrese nationale si internationale.
 • Este editorul cartii “Terapia Parodontala Regenerativa” publicata de Quintessence în 2010 si Editor Invitat al volumului Periodontology 2000 intitulat "Modele de vindecare a plagilor in Parodontologie si Implantologie”.

Punctele de interes ale cercetarii sale cuprind vindecarea parodontala postchirurgicala, tratamentul estetic si plastic parodontal regenerativ, tratamentul peri-implantitei, tratamentul antibiotic si antiseptic, tratamente cu laser si biofilm oral.