Estetica Dentara - curs sustinut de Dr. Domenico Massironi

09 septembrie 2011   09:00   Indent

“Estetica” - curs de excelenta sustinut de Dr. Domenico Massironi; curs organizat de Quintessence International Romania – Dental Education Division in colaboarare cu clinica 1st Aesthetics Medical - Indent

Teme principale dezbatute in cadrul cursului

Pe durata cursului, Dr. Massironi, un maestru clinician recunoscut in randul stomatologilor europeni, a prezentat abordarile sale referitoare la pregatirea cu succes a dintelui estetic.

Acest curs teoretic si practic s-a adresat tuturor medicilor si tehnicienilor dentari.

Fatete laminate si fatete aditionale (non-prep veneers)

In prezent, mass-media si pacientii sporesc importanța aspectului exterior iar estetica se impune în fiecare tratament dentar.

O abordare minim invaziva in stomatologie este fundamentala si constituie un standard de aur al practicii noastre in care cele patru elemente importante si de baza sunt: abordarea non-invaziva, posibilitatea recuperarii, integrarea biologica si aspect estetic optim.

Fatetele ceramice constituie o solutie de tratament durabil, predictibil si minim invaziv care duce la obtinerea unui zambet frumos.

Fatetele laminate sunt straturi de portelan cu o grosime de 0.3 mm, colate pe fata vestibulara a dintelui printr-un tratament minim invaziv, in cazurile in care avem nevoie de un zambet nou datorita dintelui diform sau decolorat.

Fatetele suplimentare sunt piese ceramice (mai subțiri de 0.3 mm) colate direct pe dintii neslefuiti, permitand corectarea formei si funcției acestora, dand o alta dimensiune zambetului.

Cel mai important avantaj al fatetelor ceramice este acela ca se pot cola perfect pe suprafata smaltului, dovedind rezistenta mare in timp.

Planificarea tratamentului difera de la caz la caz si necesita multe etape pregatitoare, foarte importante, cum ar fi: fotografii ale cazului, wax-up si analizarea estetica a modelului de catre tehnicienii dentari si stomatologi.

Precizia si acuratetea preparatiilor dentare, adaptarea si estetica lucrarilor finale este condiționata de respectarea unor protocoale rigide printre care si utilizarea stereo-microscopului cu ajutorul caruia putem realiza slefuiri minimale.

Cheia de silicon realizata prin amprentarea modelului wax-up ne ajuta sa analizam si sa ne orientam pe parcursul slefuirii in vederea obtinerii rezultatului estetic prevazut.

Crearea unui zambet nou presupune mai multi pasi extrem de importanti pe care, daca-i urmam correct, pot genera un succes predictibil.

Obiectivele cursului

 • Intelegerea importantei planificarii tratamentului si a evidentelor pentru obtinerea unui rezultat estetic cat mai bun.
 • Invatarea modului de preparare a unui model cu linie de finisare exacta pentru fatetele laminate in fiecare caz in parte.
 • Descoperirea modului de obtinere a unui zambet nou, perfect, cu o abordare minim invaziva.
 • Asimilarea modalitatilor de folosire a aparaturii in vederea pregatirii cu succes a dintelui pentru fatete laminate si suplimentare.

Pe parcursul celor 2 zile de curs, teoria s-a imbinat cu exericiile practice:

 • Au fost predate șase tipuri diferite de slefuire (cu diverse tipuri de freze).
 • Se va face cheia de silicon
 • S-au efectuat diferite preparații ale dinților tip: window/ mini chamfer/ butt join/ închiderea diastemei.
 • La propunerea participantilor, in cadrul cursului, au fost abordate partile practice cu privire la proiectarea si reducerea elementelor dentare pentru indicatii clinice.


Dr. Domenico Massironi

 • S-a nascut pe 1 septembrie 1954 in Melegnano, Milano, Italia.
 • Este licentiat in medicina si chirurgie si a obtinut specializarea in stomatologie la Universitatea din Pavia, Italia cu “magna cum laude”.
 • A sustinut numeroase cursuri si congrese nationale si internationale.
 • Este diplomat al ICOI (International Congress of Oral Implantologists); membru activ al EAED (European Academy of Esthetic Dentistry) si al AMED (The Academy of Microscope Enhanced Dentistry).
 • Detine in Melegnano o clinica privata acreditata si specializata in implantologie si protetica .

A publicat numeroase articole de specialitate si este autorul a doua carti: “Precision in prosthetic restoration” (Precizie in restaurarea protetica) scrisa in cooperre cu tehnicienii dentari Alberto Battistelli si Romeo Pascetta, publicata in 1993 de Editura Quintessence si “Precision in dental esthetics”scrisa in colaborare cu Romeo Pascetta si Giueppe Romeo publicata in 2004 tot de Editura Quintessence; ambele traduse in mai multe limbi.

www.domenico-massironi.it


 PaginaMedicala.ro – 3 noiembrie 2011
Reportaj semnat de: Oana Ciornia

INTERVIU VIDEO

Curs de Estetica Dentara sustinut de Dr. Domenico Massironi

“Quintessence International Romania Dental Education Division a organizat in septembrie 2011 un curs despre una dintre cele mai noi metode de lucru din cabinetul stomatologic.

Mai mult, in cadrul Cursului de Estetica sustinut de dr. Domenico Massironi, cursantii au invatat care este modul de preparare a unui model cu linie de finisare exacta pentru fatetele laminate in fiecare caz in parte si nu numai.”