Rezectia apicala - ultima incercare de a salva dintele inainte de a-l scoate

30 ianuarie 2013   Unica.ro

Articol semnat de Dr. Med. Dent. Octavian Fagaras

Rezectia apicala este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza varful radacinii dintelui, precum si tesuturile inconjuratoare, in cazul in care acestea sunt infectate. Rezectia apicala este indicata doar dupa esuarea tratamentului si retratamentului endodontic nechirurgical.

Ce este rezectia apicala?

Rezectia apicala este indicata atunci cand un tratament canalar a esuat in vindecarea unui granulom sau a unui chist radicular, ori cand in cadrul unui tratament s-a rupt un ac si nu poate fi indepartat printr-o interventie endodontica speciala. Este, practic, ultima incercare de a salva dintele inainte de a-l scoate.

In ce consta procedura?

Interventia consta intr-un acces chirugical la inaltimea varfului radacinei, ce urmareste sa indeparteze focarul infectat. Cel mai important lucru: curatarea perfecta a zonei infectiei, pentru ca aceasta interventie inregistreaza altfel o rata destul de mare de recidiva. Aceasta "curatenie" trebuie facuta neaparat cu ajutorul aparaturilor de marire, adica microscop, sau cu o lupa cu magnificare suficienta.

Dupa curatenie, la fel de importanta este sigilarea retrograda (din spate) a canalelor radiculare, operatiune unde este din nou indicata folosirea microscopului pentru un rezultat cat mai sigur. Pentru a putea efectua aceasta interventie astfel incat pacientul sa sufere traume minime, de exemplu, in cabinetul nostru se utilizeaza aparatura ultrasonica, care are un grad ridicat de acuratete. In plus, un alt avantaj apare din faptul ca efectul ultrasunetelor este unul antibacterian.

Cum are loc recuperarea?

Perioda de recuperare este foarte scurta daca interventia a fost facuta in mod atraumatic. Dureri nu prea sunt, in afara de o neplacere locala la nivelul gingiei, unde a fost efectuata incizia de acces. Poate aparea o umflatura in zona respectiva, care in mod normal dispare dupa circa 3 zile. La nivel osos, vindecarea dureaza intre 6 ┼či 9 luni, timpul natural pentru refacerea osoasa.

Cat de scumpa este o asemenea procedura?

Costurile pentru o astfel de interventie depind de numarul radacinilor rezecate si de zona (frontala sau laterala) unde se efectueaza interventia. In cazul defectelor osoase foarte mari, poate fi indicata si o augmentare osoasa (adica umplerea defectului osos cu os artificial, pentru a mentine volumul). Un alt factor care determina costul operatie este, in special, cine si cu ce tehnica efectueaza o astfel de interventie. Trebuie tinut cont ca aceasta interventie este incercarea de a salva un dinte de la extractie. Costurile sunt, in consecinta, variabile, intr-o marja de preturi care porneste de la 100 euro si poate ajunge pana la 500 euro (fara materiale de augmentare osoasa).