Al Dente cu Chef Martin White

Risotto cu legume coapte si seminte de dovleac prajite

Reteta pentru 4 portii

Per portie
: 584 kcalorii, proteine 17.0g, glucide 87.0g, grasimi 20.0 g, grasimi saturate 9.0g, fibre 8.0g, zahar 17.0g, sare 1.21 g

Ingrediente

  • 1 kg din urmatoarele legume mixte decojite si spalate: broccoli, telina, dovleac si cartofi dulci
  • 1 lingura ulei de masline
  • o mana de seminte de dovleac
  • 1 ceapa, tocata
  • 1 catel usturoi, zdrobit
  • 25 gr unt
  • 300 gr orez risotto
  • 150 ml vin alb
  • 1,2 l “stoc”/supa fierbinte de legume
  • 100 gr branza “Blue Cheese”, maruntita
  • 1 legatura “chives” (arpagic verde) maruntit

Metoda de preparare

Se incalzeste cuptorul la 200C/180C – gaz 6

Se arunca legumele intr-o tava de copt, in ulei, si se coc la cuptor 15-20 minute pana cand se fragezesc si se rumenesc. Cu 4-5 minute inainte ca legumele sa fie gata, se dau semintele de dovleac prin putina sare, se scot legumele de la cuptor, se face spatiu intre legume si se imprastie semintele, apoi se pune totul din nou la cuptor.

Cand legumele sant gata, se scote jumatate din cantitatea de legume din care se va face piure/se zdrobesc. Restul de legume se pastreaza la cuptor la cald, pana se servesc.

Intre timp, se inmoaie ceapa si usturoiul in unt, intr-o tigaie, la foc. Apoi se amesteca orezul  pentru 1-2 minute. Se adauga vinul, si se amesteca incet pana s-a evaporat tot vinul. Apoi se adauga supa/stocul de legume, cate o lingura mare si, de fiecare data se amesteca pana cand supa este aproape total absorbita. Odata ce toata supa  a fost adaugata, orezul ar trebui sa fie fraged si cremos. Se adauga legumele piure/zdrobite si se amesteca incet cu orez pana ce compozitia se incalzeste uniform, apoi se condimenteaza dupa gust.

Se serveste in boluri de mica adancime, dupa ce se presara restul de legume coapte, branza maruntita, “chives” (arpagic verde) si semintele de dovleac.