Al Dente cu Chef Martin White

Supa de Linte Rosie cu Jambon

Reteta pentru 6 portii

Ingrediente

  • 400-600 gr linte rosie doar clatita (nu este voie sa se inmoaie)
  • 1 jambon
  • 2 morcovi, tocati
  • 2-3 tije proaspete de telina, tocate
  • 1 ceapa, tocata
  • 2 catei de usturoi proaspat, tocati
  • 3-4 lingurite de unt
  • un varf de cutit de nucsoara
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurita pudra de curry

Metoda de preparare

Se pune jambonul intr-o oala mare, si apoi se pune apa pana se acopera jambonul. Pentru a se reduce salinitatea jambonului, se fierbe pentru 10 minute. Apoi se arunca apa din oala si se adauga apa prospata. Se firbe apoi sunca pentru inca 2 ore sau pana se desprinde carnea de pe os.

Cand jambonul este paroape fiert, se topeste untul intr-o tigaie mare si apoi, la foc mic, acoperite, se prajesc morcovul, telina si ceapa pentru 15-20 min sau pana cand legumele sant moi, amestecand ocazional . Se adauga apoi usturoiul si se tin pe fac pentru inca 2 minute.

Se scoate sunca din oala, si separat, se toarna intr-un castron supa ramasa (strecurata). Se pun toate legumele, inclusiv lintea in oala in care a fost fiert jambonul, si se adauga toate ingredientele ramase.

Se gusta supa in care a fiert sunca. Daca supa nu este foarte sarata, se toarna inpoi in oala cu legume astfel incat doar sa se acopere legumele. Daca supa este prea sarata, se foloseste mai putin din ea si se completeaza cu apa proaspata.

Se fierb legumele pentru 30-40 minute, pana cand lintea este fiarta (moale), amestecandu-se ocazional. Se scoate apoi frunza de dafin din supa si se foloseste blenderul pentru a se amesteca continutul, pastrand totusi textura. Apoi se rupe / taie bucati jambonul si se amesteca in supa.

Se adauga condimente dupa gust si se serveste.