Al Dente cu Chef Martin White

Pate de Ficat de Pui

Reteta pentru 6 portii

Ingrediente

  • 500 gr ficat de pui, tocat
  • 300 gr unt
  • 75 ml vin de Madeira
  • 2 linguri de frunze proaspete de tarhon, tocate
  • Sare si piper macinat proaspat
  • 1 frunza de dafin
  • 2 crengute de cimbru proaspat
  • 2 buc arpagic
  • 75 ml unt topit (din care s-a extras apa)
  • 1 lingura ulei de masline
  • Paine alba de casa, feliata

Metoda de preparare

Se incalzeste cuptorul la 200 gr C

Se aseaza ficatul de pui pe un sigur strat intr-o tava mare de friptura. Se adauga 50 gr unt. Apoi se toarna vinul de Madeira si se presara frunzele de tarhon. Se da la cuptor pentru 4-5 minute, sau pana cand ficatul devine copt la exterior dar roz in interior.

Se amesteca ficatul de pui cu restul de 250 gr unt intr-un blender , pana cand compozitia devine un piure fin.

Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust; apoi se aseaza compozitia cu lingura intr-o forma de paine /cozonac de 23x15 cm, captusita cu folie de plastic. Se niveleaza cu o paleta partea de sus a pateului.

Se aseaza deasupra foaia de dafin, crengutele de cimbru si arpagicul, apoi se toarna peste untiu topit. Se bat usor laturile vasului astfel incat suprafata pateului este uniform acoperita de unt si nu raman bule de aer. Se raceste la frigider pentru cel putin doua ore.

Se scoate pateul din frigider cu cel putin 20 minute inainte de servire. Se serveste cu paine alba de casa.